Reflux en dramkrampjes bij pasgeborenen

Darmkrampjes en refluxklachten hoeven zeker niet alleen met de voeding te maken te hebben. Natuurlijk kan een mogelijk overgevoelige reactie op voeding meespelen. Een andere mogelijke oorzaak van krampjes is een overprikkeling van het maag - darmsysteem door een verstoring van het zenuwstelsel. 

Het zenuwstelsel in ons lichaam bestaat uit 2 verschillende systemen; het ene zorgt voor activatie en het andere zorgt voor rust. Iedere structuur (bot, organen, spieren enz.) in het lichaam ontvangt deze 2 systemen waarbij het natuurlijk belangrijk is dat deze 2 zeer goed op elkaar zijn afgestemd! 

Een overprikkeling van de darm kan te maken hebben met een verstoring van de balans van het zenuwstelsel ten gevolge van blokkades in het lichaam. Deze blokkades kunnen zich op ieder niveau in het lichaam voor doen maar belangrijke aandachtspunten zijn de beweeglijkheid van de schedelbasis en de verschillende schedelbotstukken. Een zeer belangrijke zenuw in verband met de spanning in het maag-darmsysteem ontspringt in de hoge nek, deze zenuw is vaak in de problemen bij moeizame bevallingen. 

De osteopaat corrigeert de beweeglijkheid van de schedelbasis en de schedelbotstukken en normaliseert de balans in het zenuwstelsel. Daarnaast controleert de osteopaat de posities en beweeglijkheid van de verschillende organen en van het middenrif. Het middenrif is een zeer belangrijke spier bij refluxklachten daar de slokdarm hierdoor overgaat in de maag. Een goede spanning op het middenrif is belangrijk voor het goed kunnen functioneren van de maagkringspier.